The gastronomic map of Kirillo-Belozersky Monastery in the 16th century

Authors

  • Merzlyakov K.A. Moscow Theological Academy

DOI:

https://doi.org/10.31802/CHIST.2019.1.1.012

Keywords:

Kirillo-Belozersky monastery, monastic refectory, kelarsky obhodnik, table obhodnik, fodder books, expenditure books, ordinary, festive and fasting menus

Abstract

The article is devoted to one of the most important aspects of the inner life of any monastery - the monastic meal. It illustrates the tradition of monastic gastronomy, developed by the end of the XVI century in the Uspensky Kirillo-Belozersky monastery. On the basis of a number of historical sources, introduced into a scientific turn by Russian researchers of the beginning of the XX century and nowadays, namely "kelarsky books" and "table books", the author of this article tries to present a gastronomic map of the Old Russian northern monastery. It reflects not only the quantity of raw materials, but also the names of the finished products, the menu of dishes, characteristic for a certain part of the annual liturgical circle. The guest menu - dishes which were served at the princely (tsar's) and boyar's tables - is reflected. A brief description of the sources of foodstuffs and funds for their purchase is provided. It shows the historical value for research of the monastery's internal documentation, where the monastery's relationship with the outside world, with the sphere of medieval ethics, is behind the listing of foodstuffs and the figures of expenditures and incomes.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Merzlyakov K.A., Moscow Theological Academy

MA student at the Moscow Theological Academy   141300, Sergiev Posad, Trinity-St. Sergius Lavra, Academy   ioann1829@mail.ru

References

Келарский обиходник Матфея Никифорова старца Кирилло-Белозерского монастыря, 1655-1656 год / Под ред. Т.И. Шабловой. М.: Индрик, 2002.

Никольский Н.К. Кирилло-Белозерский монастырь и его устройство до второй четверти XVII века (1397-1625). Т.1. Вып. 1. СПб.: Синодальный Типография, 1897.

Никольский Н.К. Кирилло-Белозерский монастырь и его устройство до второй четверти XVII века (1397-1625). Т.1. Вып. 2. СПб.: Синодальная Типография, 1910.

«Поучение ко ученику Кирилла Белозерска Чюдотворца» /Отв. ред. С. А. Семячко; рукопись опубликована Г.М. Прохоровым; Российская Академия наук. Институт русской литературы (Пушкинский Дом). СПб.: Дмитрий Буланин, 2008.С.3-24.

Романенко Е.В. Повседневная жизнь русского средневекового монастыря. М.: Мол. гвардия, 2002.

Стоглав // Российское зак-во X-XX веков. Зак-во периода образования и укрепления Русского централизованного гос-ва. Т.2. Гл.75. М., 1985.

Судаков Г. Монастырская трапеза в XVI веке // Кириллов: Краеведч. альманах. Вологда, 1998. Вып.3. С.31-42.

Шаблова Т.И. О трапезе в Кирилло-Белозерском монастыре в середине XVII века (По Келарскому Обиходнику 1655 года старца Матфея Никифорова и Описи монастыря 1601 года) // Наследие монастырской культуры. Ремесло, художество, искусство: Статьи, рефераты, публикации. СПб.,1997. Вып.2. С.25-45.

Шаблова Т.И. Кормовое поминовение в Успенском Кирилло-Белозерском монастыре в XVI-XVII веках. СПб., 2012.

Шевцов В.В. Историческая метрология России: Учебное пособие. Томск: Изд-во «ТМЛ-Пресс», 2007.

Published

2019-06-15

How to Cite

Merzlyakov К. (2019). The gastronomic map of Kirillo-Belozersky Monastery in the 16th century. The Church Historian, (1 (1), 162–175. https://doi.org/10.31802/CHIST.2019.1.1.012

Issue

Section

Russian Church History

Categories